Absint på Eggers

Absinten är en udda dryck med en spännande historia. Den blev smutskastad av vinproducenterna på 1800-talet för att den hotade vinförsäljningen och effekterna av det lever kvar än idag, exempelvis att man blir galen av absint. Vågar du prova? Nu kan du göra det hos oss på Eggers – och vi vågar nog lova att myten blir krossad, (så länge drycken dricks i måttliga mängder). Absinten serveras med några sockerbitar på en sked ovanför det halvfulla glaset som fylls upp med vatten.

Absint på Eggers

Rolig fakta om absint

Absint – som fått sitt namn efter den latinska benämningen på malört, Artemisia absinthium – är en örtbaserad, bittersöt apéritif med en alkoholhalt på cirka 60 procent. Malört är huvudingrediensen i den turkosgröna drycken, som även innehåller stjärnanis.

I likhet med andra, beskedligare, anisdrycker – till exempel pastis och ouzo – blir absinten simmig när den blandas med vatten. Absint innehåller ämnet tujon*, som utvinns ur malörtens blad.

När de konstnärer och författare som samlades i Paris i slutet av 1800-talet smakade absinten, menade de sig ha funnit en dryck som gav musan vingar. Kärt barn fick snart många namn; absinten kallades bland annat ”den gröna fen”, ”häxan” och ”papegojan”.

Vår egen August Strindberg har i Inferno berättat om hur han fann tröst i absintruset under sina mardrömsvandringar i den franska huvudstaden.

Källa och läs mer på: popularhistoria.se

* I koncentrerad (ren) form kan tujon förorsaka kramper och föranleda döden och ämnet ansågs förr betinga den förmodade skadliga och kroniska effekten hos absint (så kallad absintism). Trots att tujon ursprungligen antogs ha liknande egenskaper som THC (den verksamma substansen i cannabis) har detta numera avfärdats. Tujon påverkar inte hjärnans receptorer alls på samma sätt som THC och det finns alltså inget vetenskapligt stöd för att tujon har någon cannabisliknande effekt. 

Källa: Wikipedia

”A glass of absinthe is as poetical as anything in the world. What difference is there between a glass of absinthe and a sunset?”
Oscar Wilde

Mat & dryck på Eggers


rotselleri middag eggers hotell restaurang i göteborg

Middag à la carte

Vår à la carte-meny inspireras av det klassiska köket – svenskt i samklang med franska toner. Råvarorna hämtar vi främst ifrån vår närmiljö och vi anpassar oss efter vad säsongen har att erbjuda. 
Drinkar på Eggers bar

Afterwork

Torsdagar och fredagar kl. 16.00–18.30 (ej 5 juli–9 aug)
Avsluta arbetsdagen med goda vänner i skön miljö och något gott i glasen. På torsdagar och fredagar har vi after work med extra bra priser i baren och goda drinkar efter eget recept.
Charktallrik på Hôtel Eggers

Bistromeny

Vår bistromeny bjuder på lite enklare rätter och snacks. Förtäres bäst tillsammans med något gott i glaset, antingen i vår hotelllobby, inne i restaurangen eller ute på vår mysiga veranda med utsikt över Drottningtorget.