En sann historia - Semlan

Är du en sådan som börjar med locket och sedan sparar mandelmassan till sist? Eller föredrar du att äta den med varm mjölk? Allt funkar, det viktiga är att njuta!

Fettisdagen

Fettisdagen är en rörlig dag som inträffar 47 dagar före påsk och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars.

På fettisdagen får du äta hur många semlor du vill eller hur? Undvik gärna Adolf Fredriks öde från slutet av 1700-talet. Ibland påstås nämligen den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771.

Källa: Nordiska Museet

Semla på Eggers hotell i Göteborg

Recept på semlor

Ett riktigt gott recept vill vi såklart dela med oss av:

Ingredienser:

20 stycken

14-16 dl vetemjöl special
1 1/2 dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling:

2 äggulor
1-2 msk mjölk

Fyllning:

100 g skållad mandel
inkråm från bullarna
0,6 dl mjölk
250 g mandelmassa

Garnering:

4-5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:

 • Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.
 • Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
 • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
 • Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
 • Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Fyllning:

 • Sätt ugnen på 175 grader.
 • Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
 • Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
 • Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

Lägg samman semlorna:

 • Spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen.
 • Toppa med hatten och pudra florsocker över.
Läs mer
Recept på semla eggers hotell i göteborg

Semlans historia

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl. Ett skäl till att den moderna semlan inte bakades och åts annat än undantagsvis, var att vitt mjöl i bondesamhället var ytterst ovanligt, liksom socker och att äta vispad grädde. Från 1800-talets mitt är den vanligaste beteckningen hetvägg, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle.

Semlan, bakad på vitt mjöl med vispgrädde och mandelmassa, började bli vanlig först under 1900-talets början. Vilket fantastiskt påfund inte sant?

Varför heter det hetvägg?

Namnet hetvägg kommer från tyskans "heisse wecke" som betyder varma kilar. Faktiskt ganska logiskt med tanke på att semlan ligger i tallriken och stoppar mjölken från att rinna runt utan sug upp av semlan istället. Smaskens tycker många!

Källa: Nordiska Museet

Så här firas dagen i andra länder:

Frankrike (Mardi gras)

På franska kallas dagen för Mardi gras (som också betyder 'fet tisdag') och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn.

Litauen (Užgavėnės)

I Litauen kallas den Užgavėnės och innebär att man äter pannkakor eller spurgos (litauiska munkar).

Storbritannien (Shrove Tuesday)

I England och i många andra engelsktalande länder kallas dagen för "Shrove Tuesday" eller "Pancake Day", en dag då man äter pannkakor till middag.

Tyskland och Österrike (Faschingsdienstag)

I Österrike och Tyskland heter dagen "Faschingsdienstag" och firas med karneval och festande.

Källa Wikipedia