Vårt miljöarbete

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Vi värnar om miljön

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. På hotellet har vi med oss miljöfrågorna på alla våra avdelningar i alla våra arbetsuppgifter. 

Certifierad av Svanen

Miljön har alltid varit viktigt för oss och när möjlighet fanns att bli Svanencertifierade, arbetade vi på ännu mer för att bli detta. Det tog tid med ett gammalt hus som Hôtel Eggers men från och med 2013 har vi varit Svanenmärkta. 

Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter. 

Svanens kriterier

Detta är Svanens riktlinjer för att bli certifierad:

En Svanenmärkt hotell-, restaurang-, konferensverksamhet har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete och klarat Svanens stränga krav. Verksamheten arbetar, med hjälp av Svanen, mot det hållbara samhället.

Personalen arbetar inom många områden för att inte belasta miljön. För att bli Svanenmärkt måste verksamheten t.ex. klara ett antal gränsvärden. Energiförbrukning som är ett av gränsvärdena, är ett av de områden som ger upphov till störst miljöpåverkan från dessa verksamheter.

Källa: Svanen.se 
Läs mer om Svanens kriterier
Relaterad läsning:

Vad vi gör varje dag för dig och miljön

  • Rummen och lokalerna städas så klimatsmart som möjligt. Det innebär noggrann dosering och miljömärkta val i de få kemprodukter som vi använder. Självklart är alla kemiska produkter som används varje dag miljömärkta!
  • Allt förbrukningsmaterial, såsom mjukpapper, kopieringspapper, kollegieblock, white board-pennor är miljömärkta.
  • All vår el kommer från vind- och vattenkraft och hela hotellet värms upp med fjärrvärme.
  • Allt vårt kaffe är klimatkompenserat, KRAV- och Fair Trade-märkt. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka!

För oss har miljöarbetet varit och är en intressant resa där vi hela tiden förbättrat oss och där vi höjt våra egna krav mot oss själva och mot våra leverantörer.

Vill du veta mer om hur vi jobbar kring miljön är du välkommen att kontakta Katarina.Kuzmanovic@hoteleggers.se

Ett eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Hôtel Eggers utan även våra systerhotell Arken Hotel & Art Garden Spa och Varbergs Stadshotell & Asia Spa.

Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 6,3 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till nära nog de anställdas förbrukning också. Vindkraftverket kommer från Tyskland och är av senaste modell (2016). Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Läs mer om vårt vindkraftverk

Lotus Love - våra egna produkter


Lotus love

Produkter som säljs till kund men som även används på hotellrummen.

Lotus Love Svanenmärkta spaprodukter

Svanenmärkta och veganska

Hud- och hårvårdsprodukter.

Doftljus av sojavax

En blandning av en något pepprig, varm och söt ton av rosor, viol och patchouliolja men även en frisk hint av mint.

Necessärkit

Necessär och en tvål som kan köpas i vår reception.

Lotus Love - Svanenmärkta produkter

Lotus Love är en serie produkter speciellt framtagna för vårt välbefinnande och avslappnande miljö. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Vi är stolta över våra Lotus Love-produkter som är både Svanenmärkta och veganska. De är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Vi har t.ex. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Mikroplaster i miljön

På senare år har problemet med mikroplaster uppmärksammats allt mer. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter så som till exempel bodyscrub, läppstift, foundation, mascara och duschtvål. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år och mycket av det är från skönhetsprodukter.

Tyvärr är det många som har dessa miljöbovar i sina badrumsskåp. När du tvättar av dig sköljs mikroplasterna rakt ner i avloppet. Mikroplasterna är så små att de även rinner igenom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och de äts upp av djur i haven som tror att det är föda. Då börjar vandringen i näringskedjan uppåt till allt större fiskar. Äter du fisk och skaldjur? Då kommer mikroplasterna i slutändan till dig.

Produkter fria från mikroplaster

Våra produkter finns på våra hotellrum och att dessa är utan mikroplast känns bra ända in i själen och vi vill uppmana dig att göra ett smart val – hjälp dig själv och naturen. Rensa ditt badrumsskåp på de värsta bovarna och ersätt med bra produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned.

Självklart kan du köpa med dig produkterna hem eller från vår webshop för att vara säker på att de produkter du använder hemma också är fria från mikroplaster!

Läs mer om mikroplaster i miljön