I huvudet på en blivande manusförfattare

Kanske känner du igen henne från SVT-serien “IFS – invandrare för svenskar”? Kanske känner du igen hennes debutbok “Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck”? Vi träffar den högaktuella journalisten, författaren och programledaren – Elaf Ali.

Artikel från Lotus News #03 
Ord: Isabella Alfonsi / Foto: Carolina Ehn

Elaf Eli dricker kaffe i lobbyn

Möt författaren Elaf Ali

Längst ner i hotellobbyn träffar vi Elaf Ali. I en smaragdgrön sammetssoffa sitter hon framåtlutad med laptopen framför sig. Hennes ögon fokuserar på dator­skärmen medan hennes fingertoppar knappar frekvent på tangent­bordet. Hon skriver.

– Jag är en skrivande människa. Ibland blir det en bok, ibland krönikor och ibland intervjuar jag andra, säger hon.
Just idag skriver hon på en krönika till Svenska Dagbladet.

En vecka på Hôtel Eggers

Det är inte helt ovanligt att Elaf Ali bor över på hotell. I över tio års tid har hon rest inom Sveriges gränser för att föreläsa om hedersnormer och hedersrelaterat förtryck. Men det var framförallt i samband med ett jobb för Volvo Ocean Race där hon arbetade världen över som satte sina spår. “Jag älskar ju hotell” säger Elaf under tiden som hon berättar hotellrelaterade anekdoter från Abu Dhabi och Hongkong. Hotellmiljöer är som på hemmaplan för Elaf och när det vankas hotellbesök står val av boende högt, om inte högst upp, på prioriteringslistan.

– För att jag ska må bra och känna mig trygg så är boendet jätte­viktigt när jag är iväg, säger hon. Kontrasten och karaktären. Det varmare och mysigare. Jag vill inte boka något med skandinavisk design, för det har jag ju redan hemma. Då vill jag inte bo likadant när jag är borta, utan vill känna att jag har lämnat hemmet. Jag älskar kontrasten!

Den här gången är det flera anledningar som lockar Elaf Ali till en veckolång vistelse i Göteborg, inte minst Göteborg Film Festival. Men allra främst är det i samband med Alma Manus­utbildning som hon är på finbesök. De är 18 personer, inklusive Elaf, som läser till manusförfattare för film och dramaserie. Det är en distansutbildning med ett fåtal fysiska träffar på ett och ett halvt år. Nu är det dags för en sådan träff. I samarbete med Teaterhögskolan i Göteborg samlas de för att se teaterstudenter spela upp scener som de blivande manusförfattarna själva har skrivit.

– Det ska bli jättekul! Det är faktiskt första gången som jag kommer se mina ord spelas, säger hon.

Kliver in i serie- och filmbranschen

Nu är steget in i serie- och filmbranschen självklarare än någonsin för Elaf Ali. Efter släppet av debutboken ”Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck” kontaktades hon av flera kanaler och produktionsbolag. De ville filmatisera boken om den självupplevda uppväxten präglad av hedersförtryck.

”Den första bok jag har läst ut i mitt liv”
Skolelever

– När jag har föreläst i skolor så är det väldigt många som säger “din bok är den första som jag har läst ut i mitt liv” men det är också väldigt många som önskar att den kunde komma som tv-serie, så det är absolut en dröm som jag hoppas slår in, säger Elaf.

I hopp om att drömmen ska slå in träffar Elaf Ali olika produktions­bolag men när det väl är dags att sätta ihop ett team så tar det emot. Vem ska skriva manus? Det är frågan som grämer henne. “Varför lär jag mig inte bara att göra det själv?” frågar hon sig. Frågan är retorisk. Framöver skriver hon nämligen sina egna manus.

– Det skulle kännas som en sån waste om jag inte skulle skriva någonting själv. Så jag tänker att jag börjar med att utveckla min debutbok till manus, men jag har också två relations­draman som jag så gärna skulle vilja skriva, säger hon.

Författarskapet fortsätter

Men än så länge känner sig Elaf Ali inte riktigt färdig med bokskrivandet. Även om ambitionen med hennes författarskap inte är att släppa en bok per år så släpper hon förhoppningsvis sin andra bok under 2024. Precis som hennes debutbok är den baserad på verkliga händelser.

– Den handlar om att vara mellan två kulturer och vad det gör med ens identitet. Det ständiga sökandet på en identitet som inte alltid blir bekräftad, säger Elaf.

Däremot är hennes nästa bok inte en uppföljare till debut­boken. Heder som var kärnan i hennes första bok är inte alls en del av hennes andra bok.

”Det är min uppväxt, men inte min framtid”
Elaf Ali

– Heder kommer alltid vara en del av mig, hedersförtryck är min uppväxt men jag känner att det är precis vad det är. Det är min uppväxt men jag vill inte att det ska vara min framtid. Så jag försöker faktiskt att mer och mer fokusera på annat, säger Elaf.

Vidare berättar hon att mellanförskapet är mer påtagligt idag. Ju fler människor hon träffar och desto fler sammanhang hon är i blir identiteten också mycket mer central.

– Det är också därför det är lite svårt att skriva den andra boken jämfört med den första. För den första boken hade en början, en mitt och ett slut. Den här är mycket mer i nuet, vilket gör det svårare. Sen är det ju ingen pandemi längre heller så jag har inte lika mycket tid, säger hon.

Framöver ser vi på Hôtel Eggers fram emot att få följa Elaf Alis resa. Både det nya karriärsteget som manusförfattare men också nästkommande boksläpp.

Elaf Ali sitter och skriver på sin dator i lobbyn

Fler artiklar om författarskap och film


Hotellrum superior på eggers i göteborg

Prins Bertil för en natt av Viveca Lärn

Läs novellen om när författaren Viveca Lärn fick leka Prins Bertil för en natt på Hôtel Eggers i Göteborg.
Anna-Karin Palm signerar böcker på eggers

Författarafton med Anna-Karin Palm

I boken "Jag vill sätta världen i rörelse" skriver Anna-Karin Palm med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon kom till oss och berättade om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang.
Filmhotellet Hôtel Eggers i Göteborg

Eggers i filmens värld

Hur väljer man rätt plats för en inspelning och vad är det som gör att flera filmteam väljer just Hôtel Eggers? Vi fick chansen att intervjua Jonas Tjällman som är manusförfattare och även arbetar med att hitta filmmiljöer.