Rum 263 - Evert Taube

Taubes samlade litterära verk gör honom till en av Sveriges nationalskalder. Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för visorna, som han är mest känd. Han skrev fler än 200 stycken under sitt liv och framträdde ofta. När han gjorde det i Göteborg bodde han på Hôtel Eggers i rum 263.

Evert Taube - Hotellrum superior på eggers hotell i göteborg

Växte upp på Vinga

Taube var det fjärde barnet av 13 stycken. Han konstaterades först vara dödfödd och lades därför undan på ett bord, men när doktorn kom för att skriva dödsattesten upptäckte han att det fanns liv i den lilla kroppen.

Taube växte upp på ön Vinga i Göteborgs skärgård och han har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss.

Evert Taube - Hotellrum superior på eggers hotell i göteborg

Rymde till Stockholm

I april 1906 flyttade familjen Taube in i disponentbostaden vid Kustens varv i Majorna i Göteborg, det senare Taubehuset. Samma år rymde Evert Taube till Stockholm för att bli konstnär. Hans planer var att komma in på Konstakademien för att studera måleri, men det visade sig vara svårare än det först verkade. Evert flyttade runt hos kompisar och sov ofta utomhus. Han fick några teckningar publicerade i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och knöt kontakter med etablerade konstnärer. Men det bohemiska livet började sätta spår.

Evert Taube - Hotellrum superior på eggers hotell i göteborg

Mönstrade på som eldare

År 1907 tog Taubes far tåget till Stockholm och träffade sonen som då var i ett ganska eländigt skick. Taube ställdes inför ett ultimatum av sin far; antingen skulle han börja i en internatskola eller också måste han gå till sjöss. Evert Taube valde det sistnämnda och mönstrade på som eldare på S/S Australic hemmahörande i Göteborg. Han seglade bland annat på Sydafrika, Ceylon och Röda havet.

Evert Taube - Hotellrum superior på eggers hotell i göteborg

En av de största

År 1910 arbetade sig Taube över till Argentina genom att ta hyra på den engelska hjulångaren Princess of Wales och blev kvar i Sydamerika i fem år. Väl hemma igen tog karriären fart på allvar. Redan på 1930-talet var Taube en av de högst betalda författarna i Sverige och hade spelat in fem grammofonskivor samt haft konstutställning i Göteborg.

Evert Taube på Hôtel Eggers november 1946

På bilden - Evert Taube anländer till Hôtel Eggers i november 1946.

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
Läs mer om Jussi Björling
Hotellrum 136 jussi björling executive på Eggers i Göteborg

Rum 136 - Jussi Björling

En gång i tiden bodde Jussi Björling ofta på hotellet och han var väldigt noga med att alltid få samma rum när han checkade in på Eggers. Valet föll på rum 136 med utsikt över Drottningtorget.
Läs mer om Zorn
Målarmaterial på säng hotel eggers i göteborg

Rum 134 - Anders Zorn

På konstnären Anders Zorns hotellrum - rum 134 - bildades Konstnärsförbundet år 1886. Läs mer i vår artikel om Anders Zorn.

Bo som en stjärna


Komponera din vistelse på bästa sätt
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Boka ett paketerbjudande

Planerar du för en shoppinghelg i Göteborg, en romantisk weekend, semester på västkusten eller ett besök på Liseberg? Våra hotellpaket är komponerade för att du ska få en riktigt härlig vistelse hos oss i Göteborg.
dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Hemma på Eggers

Pris från 1595:-/vuxen
Känn dig som hemma hos oss på Hôtel Eggers. Kombinera en mysig hotellweekend med sköna dagar i Göteborgs city. I paketet ingår en 3-rätters middag, övernattning och frukost.
Fredag & lördag
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Lilla London

Pris från 1645:-/vuxen & 500:-/barn
Boka en övernattning mitt i "Lilla London". I detta paket ingår ett glas bubbel, vår mysiga afternoon tea, övernattning och frukostbuffé.